Sinterklaas en Piet

Sinterklaas en Piet Intocht

De zak van Sinterklaas met je eigen tekst erop en een kindje met een sinterklaas trui

De Sinterklaas tijd is nu echt aangebroken. Sinterklaas komt uit Spanje met de stoomboot aan. De intocht van Sinterklaas begint. Misschien is hij al bij je langsgekomen. Zo niet, gaat het vrij snel gebeuren.

Je vindt het vast leuk om meer van de Sint te weten.

Nationaliteit Sinterklaas en Piet

Is hij een Spanjaard? Ze zeggen dat hij in Turkije is geboren. Is hij dan een Turk? Nee, geen van beide. Sinterklaas is geen Spanjaard en ook geen Turk. Zo daarover meer.

Piet

Zijn helper was een Ethiopiër met de naam Pjetr of Petr of Piter. De naam Piet is dus niet zomaar verzonnen. Piet was door Sint Nicolaas bevrijd. Uit dankbaarheid bleef hij de bisschop helpen.

Nu weet je waar Piet vandaan komt, maar

Waar komt die Sint nou vandaan?

De goede man komt uit Patara(s). Deze plaats ligt in wat nu de Antalya provincie is in Turkije. Is hij dan toch een Turk?

Toen Sint Nicolaas geboren werd bestond het huidige Turkije nog niet. Pataras zou genoemd zijn naar Patarus de zoon van Apollo. Het is ons niet geheel duidelijk of hij een Griek of een Romein was.

Alexander de Grote, de beroemde Griekse legeraanvoerder en vorst, kreeg de Lycische handelsstad in handen in het jaar 333 v. Chr. In het jaar 43 werd de stad onderdeel van het Romeinse Rijk.

De echte naam van Sint Nicolaas

Is Ninos Laos. Klinkt Grieks in de oren. Toen Ninos Laos werd geboren was het huidige Turkije onderdeel van het Romeinse rijk. Tussen de derde en de achtste eeuw was de stad Myra een christelijk centrum. In Myra (nu Izmir) werd Ninos Laos bisschop en kreeg de naam Nicolaas. Dan…

Als je het aan ons vraagt, dat doe je niet, maar voor het geval dat:

Naar onze mening was hij een Romein met een Griekse naam, geboren in het huidige Zuid Turkije aan de haven….. Of was hij nou een Griek in het Romeinse Rijk. Volgens velen was hij een Griek.

Sint Nicolaas Goedheiligman

Een kleine jongen zegt tegen Sinterklaas: “Lieve Sinterklaas, ik wil graag een zusje!”. Sinterklaas zegt: “Stuur je moeder maar!”. Sint Nicolaas zou dat nooit zeggen en nooit doen. Zo’n mop past niet bij hem.

Sinterklaas was in zijn tijd heel goed voor de minder bedeelden. Zo gooide hij (volgens een van de legendes) drie zakken goud bij een vader van drie dochters door het raam naar binnen. Dat goud was om het mogelijk te maken dat ze konden trouwen en niet de prostitutie in hoefden.

Hij was ook bijzonder goed voor wezen / kinderen. Als die kleine jongen verlegen zit om een zusje, zou Sinterklaas een weesmeisje ter adoptie aanbieden aan de moeder. Toch wel?

Je moet weten dat in de tijd van Sint Nicolaas, bestond het celibaat schap nog niet, dus ….. Wat denk jij. Heee… hou die gedachten bij je, ok. OK dan.

Goedheiligman

Goedheiligman komt van goet-hylik man. Dat betekent goed huwelijks man. Hij werd ook patroonheilige voor jonge ongehuwden.

Betekenis van Nicolaas

De naam “Nicolaas” is van Griekse origine. Nicolaas is een variant op Nikolaos. Nike is overwinnen. Laos betekent volk. Nicolaas betekent “overwinnaar van het volk”. 

De naam is afgeleid van de godin Nike die de overwinning belichaamt op elk waardig gebied, of het nu muziek, kunst, oorlog of atletiek is. 

Even een zijspoortje:

Het sportmerk Nike refereert naar deze gevleugelde godin van de overwinning. Het Nike logo is afgeleid van de godinnen vleugel (beweging, snelheid en motivatie).

Sinterklaas is 6 december jarig?

Sinterklaas kinder collectie r-rebels

Is het echt? Helemaal niet. De goede Sint Nicolaas is op 6 december gestorven. De dag dat wordt gevierd in België en in Nederland (5 en 6 december). Waarom dan? 

Heiligen werden gevierd op hun sterfdag. Vaak was toentertijd hun geboortedag onbekend. Sinterklaas is gestorven op 6 december in het jaar 342 of 352.

De stoomboot uit Spanje

Nadat de moslims het geboortegebied van Sint Nicolaas veroverden werden zijn botten overgebracht naar Bari in Italië. Bari kwam in handen van de Spanjaarden. Daar kan het Spaanse component vandaan komen. Doordat Sint Nicolaas beschermheilige is van de scheepvaart, komt de stoomboot om de hoek kijken.

TV Intocht van Sinterklaas 2022

De Sint arriveert met zijn stoomboot dit jaar in Hellevoetsluis. Het wordt op zaterdag 12 november 2022 op TV uitgezonden door NPO 3 / NPO Zapp van 12.00 - 13.15 uur.

Op het digitale themakanaal Z@ppelin 24 en op zappelin.nl is de intocht met gebarentolk te volgen.

De (Jute)zak van Sinterklaas

De jute zak met je eigen tekst erop en kadootjrs in de zak

Hierboven las je van die drie zakken goud voor de 3 dochters. Later is er een traditie ontstaan van de zak van Sinterklaas.

Vroeger als je stout was, liep het niet zo goed met je af. Je werd in de zak van Sinterklaas gestopt en verbannen naar Spanje. Tja…

 

Gelukkig is het tegenwoordig anders. De jute zak van de Sint, daar zitten veel kadootjes in voor de kindekens. Pfff…. niet meer naar Spanje.

En welk liedje zing je bij de intocht van Sinterklaas:

Liedje "De zak van Sinterklaas"

 De zak van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas.

De zak van Sinterklaas, o jongens, jongens 't is zo'n baas.

Daar stopt hij, daar stopt hij, daar stopt hij blij van zin

De hele, de hele, de hele wereld in.

De zak van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas.

De zak van Sinterklaas, o jongens, jongens 't is zo'n baas….

 

Wil je een jute zak voor Sinterklaas? Met je eigen tekst erop? Klik hier op jute zak.

Heb je vragen over Sinterklaas, laat het ons weten. Misschien hebben we het antwoord. Stuur een mail naar arnold@r-rebels.n

Amare et Servire: Hou van je zelf en zorg goed voor jezelf

 Laat een reactie achter onderaan deze blog.

 

Bronnen

Stad Patara 

Waarom komt Sinterklaas uit Spanje

Geschiedenis Sinterklaas

Sinterklaas

De beste moppen

Liedjeskist.nl

 

Foto’s

Bianca van Dijk

Piro4D

Amarantha

Tekst

Arnold

Amarantha

Liedjes

https://www.5dec.nl/sinterklaas-liedjes/

https://www.leukvoorkids.nl/de-10-bekendste-sinterklaasliedjes/ https://volksliedjes.overtuin.net/sinterklaasliedjes-muziek.html

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.